Напоследък се появи нов и модерен термин за България - джусинг, който идва от английското juicing или в буквален превод "изцеждане на сок". А самото изцеждане на сок е процес на извличане на сок от растения - плодове и/или зеленчуци. Нищо сложно и странно, въпреки екзотичното си звучене.
Джусингът има различни разновидности, като разликата между тях е най-вече в самия процес на изцеждане на сока, най-разпознаваемите сред които са студено пресоване, което изисква специална машина, обикновено професионална, и домашното изцеждане на сок, което се изпълнява от т.нар. центрофугиращи или пресоващи сокоизтисквачки.
Разликите между 2-та вида са най-вече за сметка на концентрацията на ценни вещества и евентуалната загуба на такива, като в пъти по-щадящи са машините за студено пресоване.
При процеса на студено пресоване пресните плодове и зеленчуци се притискат с помощта на хидравлична преса, която чрез огромно количество натиск извлича сок директно от пасирания плод или зеленчук. Този метод е единственият, при който плодовете и зеленчуците не се окисляват, като в същото време позволява да се запазят хранителните вещества и ензими непокътнати. Студеното пресоване позволява запазване на хранителните вещества и качеството на сока до 96 часа от изтискване, без пастьоризиране и добавки, като се съхранява на хладно между 0 - 4 оС.
При другите методи, заради високата скорост на ножовете при блендирането или нарязването и изцеждането на сок, плодовете и зеленчуците са изложени на топлина, която премахва много от най-важните витамини, ензими, протеини и минерали, които всъщност искаме да си набавим, пиейки сок, и се окислява и разваля значително по-бързо.
Студенопресованият сок е най-близкото нещо до сурови, чисти плодове и зеленчуци, и Ви позволява да получите концентрирано количество хранителни вещества, които в противен случай би било трудно да приемете само с изяждането им. В един детокс пакет на Fresh Brothers има 6 сока по 500 мл, което е над 6 кг плодове, зеленчуци и ядки от 18 различни вида! Уникално е, нали!